Backyard Ultra. Hur fungerar det?

Backyard Ultra är ett tävlingskoncept där löpare springer 6,7 km med start varje hel timme. Man är kvar i tävlingen så länge man hinner runt slingan inom 60 min, och det är den som springer flest varv som vinner (helt enkelt)! Man får inte hoppa över ett varv eller komma sent till starten för nästa varv, då åker man ut. För att vinna krävs pannben och uthållighet, jävlar anamma och förmågan att fortsätta springa/jogga så länge som det krävs. Den löpare som springer ett fullt varv när alla andra givit upp (eller inte fullföljt ett varv) inom 1h, den står kvar som vinnare!

Alla kan testa!

Det är ett koncept för alla att testa på. Tjusningen är att det är relativt kort distans att hinna runt inom 60 min, så alla kan verkligen testa sina gränser under tävlingen. Hur många varv kan du tänkas hinna och orka med? Det finns inget minimum på tävlingen utan precis alla kan starta och deltaga i Big Shadow Backyard.

Varför just 6,7 km?

Varför inte? 🙂 Men också för att Backyard Ultra är ett koncept som snabbt blivit populärt tack vare sin dels utmanande men också spännande approach till tävlan. Konceptet är skapat av Lazarus Lake som också skapat det idag berömda Barkley Marathon. Backyard-konceptet är ett riktigt ”last man standing” koncept som utmanat löpare till nya nivåer. Världsrekordet på 68 varv hålls av just en svensk löpare vid namn Johan Steene (och bästa dam är precis varvet efter på 67 varv Courtney Dauwalter). Du behöver inte vara snabbast för att vinna utan det finns så många fler aspekter. Tar du i hårdare och springer snabbare har du mer tid i varvning för vila och fix. Men springer du lugnare kanske du blir mindre sliten och orkar längre tid? Dessutom är det en väldigt social upplevelse när alla löpare samlas om och om igen. Utöver det utgör 24h ute på banan exakt 100 miles (161km). Löpningen har ingen maxtid utan pågår så länge deltagarna tävlar.

Läs mer om Big Shadow Backyard loppet >>

Läs Backyard ultras regler här >>