Om Big Shadow Backyard 5 september 2020

Varmt välkomna till andea upplagan av Big Shadow Backyard som är en unik Backyard-tävling! Kom och utmana er på vår fina bana med stöd av en entusiastisk arrangörsstab och peppade medlöpare!

Hur fungerar det?

Backyard Ultra är ett tävlingskoncept där löpare springer 6,7 km med start varje hel timme. Man är kvar i tävlingen så länge man hinner runt slingan inom 60 min, och det är den som springer flest varv som vinner (helt enkelt)! Man får inte hoppa över ett varv eller komma sent till starten för nästa varv, då åker man ut. För att vinna krävs pannben och uthållighet, jävlar anamma och förmågan att fortsätta springa/jogga så länge som det krävs. Den löpare som springer ett fullt varv när alla andra givit upp (eller inte fullföljt ett varv) inom 1h, den står kvar som vinnare!

Alla kan testa!

Det är ett koncept för alla att testa på. Tjusningen är att det är relativt kort distans att hinna runt inom 60 min, så alla kan verkligen testa sina gränser under tävlingen. Hur många varv kan du tänkas hinna och orka med? Det finns inget minimum på tävlingen utan precis alla kan starta och deltaga i Big Shadow Backyard.

PS. Vi har också en envarvstävling ”Trail 6,7km”! Läs mer här >>

Bansträckning 6,7 km

Vår bana sträcker sig runt Stora Skuggan främst på elljusspår men även stig. Banan innehåller ca 80 höjdmeter och är relativt lättlöpt (dvs platt och oteknisk). Mål och varvning sker bakom TNT-ladan på Stora Skuggans väg 13. Första delen ger mest trail och stiglöpning längst med vattnet en kort passage, därefter följer eljjusspår och grusväg resterande bit fram till vändpunkt vid småbåtshamnen. Efterföljande bit är smått kuperad med uppför- och utförslöpning för att sedan loopa tillbaka strax efter Amfiteatern för mycket platt och lättlöpt avslutning. I det stora hela en snabb bana med aningen fler höjdmeter än de flesta backyardlopp.

Höjdmeterskurva Big Shadow Backyard

Base Camp bakom TNT-ladan: Stora Skuggans väg 13

Här kommer alla löpare ha en liten bordsyta som kan användas till eget base camp. Önskar man ställa upp ett eget tält finns en yta även för det. Ni som ställer upp tält bör vara på plats i god tid innan start kl. 09.00 på tävlingsdagen. Varvningen sker utomhus men alla löpare har tillgång och möjlighet att befinna sig eller gå in i ladan vid behov vid varvning. Det finns toaletter och duschar inomhus samt bajamajor utanför på baksidan. Kom ombytt till starten då ombytesmöjligheten är begränsad.

Varför just 6,7 km?

Varför inte? 🙂 Men också för att Backyard Ultra är ett koncept som snabbt blivit populärt tack vare sin dels utmanande men också spännande approach till tävlan. Konceptet är skapat av Lazarus Lake som också skapat det idag berömda Barkley Marathon. Backyard-konceptet är ett riktigt ”last man standing” koncept som utmanat löpare till nya nivåer. Världsrekordet på 68 varv hålls av just en svensk löpare vid namn Johan Steene (och bästa dam är precis varvet efter på 67 varv Courtney Dauwalter). Du behöver inte vara snabbast för att vinna utan det finns så många fler aspekter. Tar du i hårdare och springer snabbare har du mer tid i varvning för vila och fix. Men springer du lugnare kanske du blir mindre sliten och orkar längre tid? Dessutom är det en väldigt social upplevelse när alla löpare samlas om och om igen. Utöver det utgör 24h ute på banan exakt 100 miles (161km). Löpningen har ingen maxtid utan pågår så länge deltagarna tävlar.

Läs Backyard ultras regler här >>

Vätskestation och mat

I varvningen finns loppets enda vätskestation som kommer ha en välfylld blandning av energibars, gels, chips, saft, läsk, kaffe, godis, kakor m.m. som fylls på kontinuerligt under loppet. Dessutom kommer vår egen kock brassa på grillen med några timmars mellanrum genom hela loppet. Nedan ser du menyn för 2019 års lopp och 2020 kommer inte vara sämre!

Tävlingsklass

I Big Shadow Backyard har vi endast en individuell tävlingsklass. Damer och herrar tävlar i samma klass! Pris ges till topp 3 och prisutdelning kommer ske när vinnaren avgjort tävlingen.

Medalj

En enklare Big Shadow Backyard medalj kommer att ges till alla löpare som startar loppet och fullföljer minst ett varv. Efter 15 varv (100,5 km) kommer löparna få den tyngre och mer prestigefyllda Big Shadow Backyard-medaljen! Väl värt 15 varv ute på tävlingsarenan.

Missa inte Trail 6,7km

För dig som inte vill springa varv efter varv, välkommen att ta del av vår ”enklare” backyardtävling som endast är ett varv på banan med start kl 14.00 den 5 september. Samma saker ingår men du har en något kortare löpupplevelse.. 🙂 Läs mer här >>

Obs! Begränsat antal startplatser.
Gå vidare till anmälan >>