Big Shadow Backyard 2019!

Big Shadow Backyard – nya ”last man standing” löptävlingen på Norra Djurgården vanns med 187 kilometer!

Sommaren kom tillbaka lördagen 21 september när första upplagan av Big Shadow Backyard gick av stapeln. Loppet arrangeras av Team Nordic Trail som är Nordens största organisation inom trailrunning och löpning i skogen.

Tävlingen är en s.k. ”Backyard Ultra” där endast en person är vinnare och övriga DNF:ar (Did not finish). Löparna startar en 6,7km lång slinga varje hel timma, och det är den person som till slut fullföljer ett varv längre än övriga som vinner tävlingen!

Loppet var fulltecknat med 200 anmälda löpare och varvningszonen låg i Stora Skuggan, Stockholm. 171 löpare kom till start med ambitionen att springa allt från 2 varv till över 25 varv! Så länge löparen är tillbaka i varvningsområdet inom 60 min får hen gå ut på nästa varv. Banan går på stigar runt Stora Skuggan och Lappkärrsberget och löparna underhöll nog människor i området när de kom springande timma efter timma.

I varvningzonen var det fest med energistation fylld av mat lagad av loppets kockar. Det blev en stor social upplevelse med ca 10-15 min vila varje timma då man kunde passa på att dricka, äta, snacka, microsova, lyssna på musik eller bara sitta ner en stund. Sakta men säkert började fler och fler löpare kasta in handduken efter 5,6 och 7 varv med massvis av PersonBästa i bagaget! Alla nöjda och glada att kunna utmana sig själva på sin nivå. Vid varv 15 delades den större medaljen ut som också ca 30 löpare fick med sig hem (efter hela 100,5km!). Nästa stora milstolpe var berömda 100 miles som också är anledningen till varvets distans. Exakt 24 varv blir 100 miles (160,9km).

En liten skara på fyra löpare var de som klarade av monsterdistansen 100 miles. Men är tävlingen över där? Icke sa nicke! Arrangemangets tävlingsledning har vid detta lag försett löpare med energistation och service i ett dygn och fortsatte peppa alla löpare att fortsätta springa så långt det orkade. ”Vi räknade med att tävlingen skulle pågå i uppemot 30 timmar” säger tävlingsledare Miranda Kvist, VD för Team Nordic Trail. ”Och tillsammans med ett grymt team funktionärer var vi redo att köra på så länge det krävdes”.

Först att kasta in handduken av de fyra långlöparna blev Michael Lyngsie som även slog distansrekord efter 25 varv. Sedan föll debuterande ultralöparen Johan Segerström efter 26 varv. Kvar var Henrik Pehrson och Gunnar Gradmark, båda tävlande för Team Nordic Trail och även vänner. De sprang ihop på varv 27 där Gunnar gjorde en längre långspurt in i mål och visade prov på mycket energi. Denna energi påverkade Henriks tro på sin egen vinnarförmåga vilket gjorde att Henrik hoppade av under det kommande varvet efter ca 1km. Gunnar Gradmark behövde därmed bara fullfölja varv 28 för att vinna och det gjorde han med bravur! Trots 18 mil i benen sprang Gunnar in varv 28 på under 35 minuter och vann därmed Big Shadow Backyard 2019 med ofattbara 187,6km!

För den som blir inspirerad meddelar Team Nordic Trail att Big Shadow Backyard planeras 5-6 september 2020. Följ gärna med på bigshadowbackyard.se och teamnordictrail.se